четвер, 30 березня 2017 р.



30 березня – Теплого Олекси

Цього дня Православна церква святкує день преподобного Олексія, чоловіка Божого. Теплий Олекса – так у народі називають день святого Олексія, чоловіка Божого. Якщо в цей день тепла погода, то і весна буде теплою.
У цей день пасічники виставляють вулики на пасіку і просять, щоб бджоли приносили віск Господу на свічку, а людям мед для їжі. Вони також творять молитву святому Олексію, щоб той захищав бджіл від лиха та напасті всякої.
За стародавнім народним віруванням, невеличка пташка вівсянка вперше співає свою пісню в день теплого Олекси, незважаючи на будь-яку погоду, а щука лід хвостом розбиває в цей день.
Рибалки святкують цей день, сподіваючись на добрі лови, бо хто не шанує святого Олексія, чоловіка Божого, тому риба на руку не піде.
На цей день існують такі прикмети: тепла сонячна погода віщує врожай на хліб і багаті рої. Якщо ранок ясний, рої будуть виходити вранці, а якщо вечір ясний то ввечері.
Мисливці вважають, що в день Теплого Олекси ведмеді покидають своє лігво і йдуть шукати поживи, а лисиці в цей день переселяються із старих нір у нові.


Немає коментарів:

Дописати коментар